Menu

Karuppaiya

"Vooruitgang door goed
opgeleide kinderen"

Karuppaiya

"Elkaars wensen begrijpen"

 • Peper en limoentjes

  Boven de deur van haar huisje hangen volgens Hindoestaans gebruik pepers en limoentjes aan een katoenen draadje. Karuppaiya: "Voor de bescherming van ons gezin. De goden die ongeluk brengen, blijven zo buiten de deur."

 • Respect voor de natuur

  Elke dag klimt Karuppaiya een steile klim naar de theestruiken. Onderweg stopt ze in het buurtwinkeltje om koekjes te kopen voor in de theepauze. Voordat Karuppaiya begint te plukken, toont ze met een buiging en een kusbeweging haar dankbaarheid voor de natuur.

 • Sinds 1989

  Karuppaiya werkt sinds 1989 voor de Greenfield Tea Estate. Dagelijks plukt ze zo'n 15 tot 25 kg theeblaadjes. Samen met haar man Ramasamy heeft ze drie dochters en een zoon. Twee dochters werken in een fabriek. "Ik zie dat veel jonge vrouwen uit het dorp liever in fabrieken werken, dan dat ze theeplukster willen worden."

 • Rijst en linzen

  Om tien uur is de eerste theepauze. Uit hun tassen halen de theepluksters hun rijst- of linzenmaaltijd tevoorschijn. De sfeer is levendig en vrolijk.

 • Toekomstige generaties

  Ze praat met trots over haar werk voor de gemeenschap: "Ik wil graag het contact tussen de plukkers, de gemeenschap en het management verbeteren. We moeten elkaars wensen begrijpen. Ik zet me vooral in voor jongeren die willen studeren. Voor vooruitgang hebben we goed opgeleide kinderen nodig."

 • Alfabet & games

  Regelmatig komen de kinderen naar de Estate voor computerlessen. Op het toetsenbord leren ze het alfabet. En net als onze kinderen spelen ze graag computerspelletjes. Karuppaiya: "Ik vind het belangrijk dat ze jong wennen aan computers. Van de fairtrade opbrengst kopen we dit jaar 2 extra computers."

 • Veel van geleerd

  Karuppaiya beslist mee over de besteding van de fairtrade opbrengst. "We discussiëren wat af, want we willen het geld goed besteden. Ik heb er veel van geleerd. Ik weet nu meer over gezond leven en werken. Nu durf ik mezelf in een groep te laten zien en zeg ik wat ik belangrijk vind."